Michael Jackson
AchternaamJackson
RoepnaamMichael
Doop-/artiest of echte naamMichael Joseph
Geboortedatum1958-08-29
Sterftedatum2009-06-25
Leeftijd50
OorzaakGezondheid
SexeMannelijk

Biografie
Michael Joseph Jackson (Gary (Indiana), 29 augustus 1958 – Los Angeles (Californië), 25 juni 2009) was een Amerikaans popzanger. Hij geldt als een van de succesvolste artiesten van de 20e eeuw. Jackson onderscheidde zich door zijn herkenbare castraatachtige zangstem, zijn typische dansbewegingen en zijn grote muzikale diversiteit. Zijn bijnaam luidt; King of Pop.

Jackson stond al op zeer jeugdige leeftijd als lid van The Jackson 5 op het podium en startte als tiener een solocarrière. In het begin van de jaren 80 was hij internationaal één van de grootste popsterren. Hij bereikte zijn grootste succes met het album Thriller, dat met bijna 108 miljoen verkochte exemplaren geldt als het best verkochte album aller tijden. Jackson heeft wereldwijd meer dan 750 miljoen albums verkocht.

Jackson versterkte zijn muziek en imago met opvallende videoclips, waarin zijn ritmische dansstijl duidelijk tot uitdrukking komt. Een van de bekendste videoclips, die van Thriller, duurt maar liefst 18 minuten. Deze clip houdt sinds 1995 het record voor duurste muziekvideo. De clip voor zijn hitsingle Scream, een duet met zijn zus Janet Jackson, kostte zeven miljoen dollar. De video, geregisseerd door Mark Romanek, kreeg een MTV Video Music Award in de categorie dance en een Grammy Award voor beste korte video. Karakteristiek voor de muziek van Michael Jackson is zijn stem en de in bijna alle nummers aanwezige sterke baslijn.

Naarmate de ster van Jackson rees, begon zijn populariteit echter te dalen. Mede als gevolg daarvan verschoof de aandacht in de media van zijn muziek naar het nogal excentrieke karakter van Jackson en zijn privéleven. Hij werd dikwijls afgeschilderd als iemand die totaal afgezonderd leefde van de 'grote-mensenwereld' en zijn tijd liever met kinderen en dieren doorbracht (het Peter Pan-syndroom).

Jackson overleed op donderdag 25 juni 2009, nadat hij in zijn woning in Holmby Hills, nabij Los Angeles, door een hartstilstand was getroffen. Hij werd naar het UCLA Medical Center gebracht, waar om 14:26 uur locale tijd (23:26 uur Nederlandse tijd) de dood werd vastgesteld. Na het bekend worden van het nieuws verzamelde zich een grote menigte bij het UCLA Medical Center, waarna de politie de omgeving van het ziekenhuis heeft afgezet. Ook bij zijn woning verzamelden zich belangstellenden

Terug


Medeleven
troostplek.nl21-10-2020

Sterkte aan alle nabestaanden.