Ernst-Paul Hasselbach
AchternaamHasselbach
RoepnaamErnst-Paul
Geboortedatum1966-05-23
Sterftedatum2008-10-11
Leeftijd42
OorzaakOngeluk
SexeMannelijk

Biografie
Ernst-Paul Hasselbach (Paramaribo (Suriname), 23 mei 1966 – Lom (Noorwegen), 11 oktober 2008) was een Nederlands presentator. Hij presenteerde onder andere Expeditie Robinson, Peking Express en 71° Noord; programmas die allen zowel op de Nederlandse als Belgische televisie werden uitgezonden.

Hasselbach was de zoon van een Nederlandse vader en een Surinaamse moeder. Het werk van zijn vader, die landbouwkundig ingenieur was, zorgde ervoor dat hij in verschillende landen opgroeide. Hasselbach was in zijn jeugd woonachtig in Nederland, Suriname, Kenia, Indonesië en Canada. Na zijn middelbare-schooltijd in het Canadese Vancouver te hebben doorgebracht, keerde hij in 1985 terug naar Nederland om te gaan studeren in Amsterdam. Naast de Academie voor Lichamelijke Opvoeding volgde hij een studie Engels aan de Vrije Universiteit.

Na zijn afstuderen was hij werkzaam als freelance journalist, vertaler en redacteur. Daarnaast was hij onder andere actief als tennisleraar en basketbalcoach. Hij stopte uiteindelijk met sporten om zich geheel op zijn journalistieke carrière te concentreren. In 1995 maakte hij zijn televisiedebuut op de Nederlandse zender SBS 6, als presentator van Prime Time Magazine. Ook presenteerde hij zes jaar lang het documentaireprogramma Reportage, waarvoor hij tevens redactioneel werk verrichtte. In 2000 beleefde hij een doorbraak in zijn carrière dankzij het programma Expeditie Robinson. Hij was tot zijn overlijden in 2008 de presentator en eindverantwoordelijke voor de totale productie van het programma. Tevens was hij eindredacteur voor de Nederlandstalige programmering van NET 5. Naast Expeditie Robinson presenteerde Hasselbach het eerste seizoen van Peking Express voor NET 5.

In 2005 maakte Hasselbach de overstap naar televisiezender Talpa. Daar presenteerde hij onder andere Expeditie Robinson en Wondere Wereld en was hij eindredacteur van alle reality-programmas. Nadat Talpa de naam wijzigde in Tien en in 2007 opging in RTL Nederland, presenteerde hij naast Expeditie Robinson vanaf 2008 het programma 71° Noord voor RTL 5. Ten tijde van de opnames van dit Nederlands-Belgische survival-programma in Noorwegen overleed Ernst-Paul Hasselbach op 42-jarige leeftijd, samen met een Belgische productieassistente, de 26-jarige Leentje Custers, aan de gevolgen van een auto-ongeval, toen de auto waarin zij zaten in de buurt van het plaatsje Lom van de weg raakte en vier meter lager op de kop in een rivier belandde.

Hasselbach had de laatste jaren van zijn leven een relatie met Gracia Witteman, de dochter van televisiepresentator Paul Witteman. Het stel woonde in Haarlem en heeft samen een dochter. Hij heeft twee zonen uit eerdere relaties. Zijn broer Harald Hasselbach is een voormalig American footballspeler, die tussen 1994 en 2000 uitkwam voor de Denver Broncos.

Terug


Bloemen
Goddy2008-10-14 07:15:01

Medeleven
troostplek.nl22-10-2020

Sterkte aan alle nabestaanden.