GabriŽlle Cevat
AchternaamCevat
RoepnaamGabriŽlle
Geboortedatum1980-07-09
Sterftedatum2008-07-09
Leeftijd28
OorzaakMisdrijf
SexeVrouwelijk

Biografie
Persbericht:

"Met grote droevenis hebben we kennis moeten nemen van het feit, dat onze collega hoofdagente Gabrielle Cevat tijdens de uitoefening van haar functie is neergeschoten en om het leven is gekomen. Gabrielle is 28 jaar geworden. Het is een bericht dat mij en alle collegaís van mijn korps diep heeft geschokt." Met deze woorden opende hoofdcommissaris Bernard Welten de persconferentie naar aanleiding van het dodeljke schietindicent. De vermoedelijke dader is inmiddels aangehouden. "Dat is een pleister op de wond, maar het verzacht het leed nauwelijks", aldus Welten.

De hoofdagente was woensdagavond 9 juli rond elf uur in haar privť-auto onderweg naar haar werk toen zij een auto slingerend over de weg zag rijden. Zij meldde dit via haar mobiele telefoon aan haar wijkteam. Als rechtgeaarde politievrouw heeft zij naar alle waarschijnlijkheid toen besloten om de bestuurder op zijn rijgedrag aan te spreken. De auto van de verdachte is tot stilstand gekomen in de Piet de Winterlaan in Amstelveen.
Uit getuigenverklaringen blijkt dat toen Gabrielle die bestuurder wilde aanspreken, hij direct op haar heeft geschoten. Gabrielle is daarbij in haar bovenlichaam getroffen. De schutter heeft de agente aan haar lot overgelaten en heeft zich in de woning van de ex-vriendin van hem verborgen. De bewoonster was zelf niet aanwezig, wel waren er drie kinderen in de tienerleeftijd die de woning via een raam zijn ontvlucht. Het arrestatieteam heeft de man daar aangehouden, waarbij hij zijn wapen binnen handbereik had. Het blijkt te gaan om een 49-jarige Amsterdammer van Arubaanse afkomst die in het verleden vanwege uiteenlopende feiten met de politie in aanraking is geweest.


Geweldsincident elders in Amstelveen
Naar later is gebleken was de dader kort voor de confrontatie met Gabrielle betrokken geweest bij een geweldsincident elders in Amstelveen. Daarbij heeft hij door de deur van een woning geschoten. Uit eerste onderzoek lijkt het hier te zijn gegaan om een incident in de relationele sfeer. In het belang van het onderzoek wordt daar op dit moment niet verder op ingegaan. De man is nadat hij op de woning had geschoten met hoge snelheid weggereden. Tijdens zijn vlucht heeft Gabrielle hem opgemerkt.

De verdachte schoot 1 keer op Gabrielle, die daarbij dus dodelijk gewond raakte. Collegaís en ambulancepersoneel hebben haar nog getracht te reanimeren, maar zij is kort na aankomst in het VU-ziekenhuis in Amsterdam overleden.

Terug


Medeleven
troostplek.nl21-10-2020

Sterkte aan alle nabestaanden.