Natalee Holloway
AchternaamHolloway
RoepnaamNatalee
Doop-/artiest of echte naamNatalee Ann
Geboortedatum1986-10-21
Sterftedatum2005-05-30
Leeftijd18
OorzaakMisdrijf
SexeVrouwelijk

Biografie
Natalee Ann Holloway (geboren te Clinton (Mississippi)) is een jonge Amerikaanse vrouw uit Mountain Brook, een welvarende voorstad van Birmingham (Alabama), die op 30 mei 2005 spoorloos verdween op het eiland Aruba. Zij was na het voltooien van de middelbare school met klasgenoten en begeleiders van haar school op vakantie in Aruba.

De familie van de vermiste tiener en sponsors, waaronder de regering van Aruba en het café-restaurant waar ze voor het laatst gezien is, bieden een beloning van 250.000 dollar aan voor de tip die leidt tot de oplossing van de zaak. Als Natalee levend wordt teruggevonden, keren ze één miljoen dollar uit. Ze hopen dat het geld meer mogelijke getuigen ertoe aanzet zich te melden. Of de beloning nu nog staat, valt echter te betwijfelen nu een van de grootste geldschieters is veroordeeld voor belastingfraude en verboden wapenbezit.

In totaal zijn acht personen aangehouden voor ondervraging. Eén ervan, de Nederlander Joran van der Sloot, beweert haar op het strand te hebben achtergelaten. Aanvankelijk verklaarde hij dat hij en de broers Kalpoe haar bij haar hotel zouden hebben afgezet, waarna ze door een bewaker zou zijn benaderd. Van der Sloot was 17 jaar oud bij zijn arrestatie, maar is tijdens zijn arrest meerderjarig geworden. Hij werd gearresteerd op 9 juni, en weer vrijgelaten op 3 september 2005. Zijn vader Paul van der Sloot, van beroep plaatsvervangend rechter op Aruba, werd ook enige tijd vastgehouden op verdenking van het doorspelen van gevoelige informatie.

Twee Surinaamse broers. Deepak (21 jaar) en Satish (17 jaar) Kalpoe, vrienden van Joran, werden ook als verdachten gearresteerd en eveneens op 3 september 2005 weer vrijgelaten. Zij en Joran van der Sloot zijn, voor zover bekend, de laatsten die Natalee gezien hebben. De broers waren eerder al vrijgelaten, maar werden in augustus opnieuw gearresteerd. De grond van de tweede arrestatie van de broers was dat zij in het bezit waren van foto's van een 14-jarig meisje in zwemkleding. Ook na de vrijlating werden de Surinaamse broers en Joran van der Sloot nog steeds als verdachte gezien.

Tevens zijn een diskjockey, twee bewakers en nog een vriend van Joran gearresteerd en weer vrijgelaten.

Nederland heeft drie F-16's gestuurd om naar Natalee Holloway te zoeken. Een meertje in de buurt van de plaats waar het meisje voor het laatst was gesignaleerd, werd gedeeltelijk leeggepompt. Ook werden gevonden blonde haren geanalyseerd, in forensische laboratoria van de Nederlandse justitie en van de FBI. Alle acties bleven tot nu toe zonder resultaat.

Op 11 april 2006, bijna een jaar na de verdwijning van Natalee werd er op de Nederlandse en Arubaanse televisie een reconstructie uitgezonden in het programma Opsporing verzocht. Deze uitzending, die met name in Amerika veel media aandacht kreeg, zou voor een doorbraak in de zaak moeten zorgen. Na de reconstructie werd op zaterdag 15 april een 19-jarige jongen met de Nederlandse nationaliteit aangehouden. De jongen, die werkt bij een bedrijf dat hotels beveiligt, sprak al eerder met de politie. Naar aanleiding van de reconstructie ontving de politie enkele tips die in zijn richting wezen. Het is onbekend of de jongen in het hotel werkte waar Holloway verbleef.

Op 17 mei 2006 hield de politie in Utrecht een jongen aan op verdenking van betrokkenheid bij de verdwijning. Zijn advocaat Gerard Spong spande een kort geding aan met als doel uitlevering naar Aruba te verhinderen.

Op 28 april 2007 ploegden forensisch experts uit Nederland de tuin van het huis van de ouders van Joran van der Sloot om. Volgens Amerikaanse media waren de experts op zoek naar het lichaam van Holloway, maar dat werd niet aangetroffen.

In juli 2007 gaf voormalig politiecommissaris Gerold Dompig, die was belast met het Holloway-onderzoek, in een interview met filmmaker Gielen te kennen dat hij door de FBI was gedwarsboomd in zijn onderzoek. Zo werd hij niet in staat gesteld de financiële relaties van de directe familie van Holloway te onderzoeken.

Misdaadjournalist Peter R. de Vries deed meermaals onderzoek naar de moord. Hij richtte zich vooral op Joran van der Sloot, de jongen die op de dag van de verdwijning van het meisje met haar omging.


De verdwijning kreeg veel aandacht, voornamelijk in de Amerikaanse media. Onder andere besteedde het populaire programma van Greta Van Susteren op Fox News Channel veel aandacht aan deze zaak. Hierbij werd soms ook kritiek uitgeoefend op de autoriteiten en het rechtsstelsel in Aruba en Nederland. Op 1 juli 2005 gaf de Nederlandse ambassade in de Verenigde Staten een speciale verklaring uit. Ambassadeur Van Eenennaam verzekerde het Amerikaanse volk dat Nederland er alles aan deed om de verdwijning op te lossen.

Bij de aanpak van het politieonderzoek zaten de Amerikaanse media twee zaken dwars. Ten eerste waren de autoriteiten in Aruba niet bereid om de media vrij toegang te geven tot alle details van het onderzoek, zoals gebruikelijk in het Nederlands rechtssysteem. Ten tweede werd in Amerikaanse media beweerd dat de Arubaanse autoriteiten niet genoeg hulp zouden aannemen van de FBI. Aruba liet in dit geval wel politiemensen uit het buitenland op zijn territorium toe.

De kritiek in Holloway's thuisstaat Alabama leidde ertoe dat het parlement van de staat een oproep tot een toeristenboycot van het eiland aannam. Deze oproep werd overgenomen door de gouverneurs van Georgia en Arkansas. Hoewel de oproep een vrijblijvend reisadvies van de drie staten was, baarde ze Aruba toch zorgen omdat het eiland (evenals de Nederlandse Antillen) economisch gezien sterk afhankelijk is van het Amerikaanse toerisme.

Ook werd er in de Verenigde Staten door sommigen kritiek geleverd op de hoeveelheid mediaaandacht voor dit internationale verdwijningsdrama, terwijl er minder aandacht bestaat voor de jaarlijks duizenden verdwijningen van (jonge) mensen binnen de VS zelf. De zaak-Holloway werd beschouwd als een voorbeeld van het Missing white woman syndrome. Daarbij krijgen de vermissingen van (rijke) blanke jonge vrouwen relatief veel media-aandacht.

Een klein schandaal in de behandeling van de zaak-Holloway in de Amerikaanse media betrof een interview met Phil McGraw met de twee broers Kalpoe. In dat interview zou gesneden zijn in de geluidsband, waardoor het leek alsof de broers bevestigend antwoordden op de vraag of Joran seks met Natalee heeft gehad.

In februari 2006 kwam de zaak Natalee Holloway opnieuw in het nieuws. Joran van der Sloot kwam op 16 februari naar de Verenigde Staten voor een interview met de Amerikaanse televisiezender ABC. In dit interview wilde hij benadrukken dat hij onschuldig was. Zijn ouders arriveerden een dag eerder om hun zoon te steunen. Volgens de advocaat van Joran, Antonio Carlo, hadden de moeder en stiefvader van Natalee, Beth en George Twitty, de familie Van der Sloot gedaagd in een civielrechtelijke zaak. Ze eisten een schadevergoeding wegens mishandeling van een minderjarige. Op 3 augustus 2006 verklaarde de rechtbank zich onbevoegd om deze aanklacht te behandelen.

In juli 2007 bracht een reportage van actualiteitenrubriek Netwerk een aantal opmerkelijke verwikkelingen aan het licht.

Wegens de vondst van nieuw bewijsmateriaal zijn verdachte Joran van der Sloot en de gebroeders Kalpoe op 21 november 2007 opnieuw aangehouden. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij doodslag dan wel (zware) mishandeling met de dood als gevolg, aldus het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie in Rotterdam. De Arubaanse overheid heeft om uitlevering gevraagd. Op 23 november 2007 werd Van der Sloot naar Aruba overgevlogen. De advocaten van de gebroeders Kalpoe meenden overigens dat er nauwelijks nieuw bewijsmateriaal was aangevoerd. Volgens hen ging het om 97% oud materiaal dat slechts anders was gerangschikt.

Op 7 december werd Van der Sloot weer vrijgelaten vanwege het gebrek aan aanwijzingen voor de betrokkenheid van Van der Sloot bij de dood van Holloway. Op 18 december werd de zaak Natalee Holloway gesloten, volgens de Arubaanse politie wegens gebrek aan bewijs. Op 20 december 2007 gaf de officier van justitie op Aruba inzicht in het nieuwe bewijsmateriaal. Een getuige had een van de verdachten 5 uur en 13 minuten na het moment dat Holloway voor het laatst was gezien, gesproken. Zij kon aan zijn stem horen dat hij niet zichzelf was. Nadat zij had gevraagd wat er aan de hand was, verklaarde de verdachte dat "hij haar niet in de problemen wilde brengen, en dat hetgeen er gebeurd was niet over de telefoon kon worden besproken." Ook op de in beslag genomen pc's van de verdachten werd een chatsessie teruggevonden waarin met zoveel woorden werd gerefereerd aan het feit dat Holloway niet meer in leven zou zijn.

Op 31 januari 2008 beweert misdaadjournalist Peter R. de Vries dat hij de zaak Holloway heeft opgelost. Uit een gelekt screenshot van de website van De Vries blijkt dat tijdens een verborgen camera-actie Van der Sloot mogelijk een bekentenis heeft afgelegd. Hans Mos, procureur-generaal van Aruba, heeft aangegeven dat door deze nieuwe ontwikkelingen de zaak Holloway heropend zal worden. Details maakte De Vries bekend in een tv-uitzending van zijn misdaadprogramma Peter R. de Vries, misdaadverslaggever op SBS 6 op zondag 3 februari 2008.

Terug


Bloemen
m2008-09-30 21:44:55

Medeleven
troostplek.nl20-08-2019

Sterkte aan alle nabestaanden.