Benazir Bhutto
AchternaamBhutto
RoepnaamBenazir
Geboortedatum1953-06-21
Sterftedatum2007-12-27
Leeftijd54
OorzaakMisdrijf
SexeVrouwelijk

Biografie
Benazir Bhutto

Benazir BhuttoBenazir Bhutto (geboren te Karachi – gestorven te Rawalpindi) was een Pakistaanse politica. Van 1988 tot 1990 en van 1993 tot 1996 was ze premier van het land.

Zij was de oudste dochter van de op 4 april 1979 terechtgestelde ex-premier en ex-president Ali Bhutto en was een felle tegenstander van de huidige Pakistaanse president, Pervez Musharraf.

Vlak na een verkiezingstoespraak voor de Pakistaanse verkiezingen van 2008 kwam ze door een zelfmoordaanslag om het leven. Ze werd 54 jaar.

Benazir Bhutto verkreeg aanvankelijk huisonderwijs, maar studeerde daarna aan de universiteiten van Harvard en Oxford. Na haar studie keerde zij na acht jaar in 1977 naar Pakistan terug. Na de dood van haar vader nam ze samen met haar moeder, Begum Nusrat Bhutto, de leiding van de Pakistan Peoples Party (PPP) op zich. Spoedig daarna werden beide vrouwen door president Zia ul-Haq onder huisarrest gesteld. Zia was degene die Zulfaqar Ali Bhutto had afgezet en hem later had laten ophangen.

In 1984 kreeg Benazir toestemming om naar Groot-Brittannië te gaan voor een medische behandeling. Ze had een chronische oorontsteking en was aan één kant doof geworden.

In 1986 keerde ze terug naar Pakistan, waar de situatie onrustig was geworden en het verzet tegen dictator Zia ul-Haq toenam. Benazir en Nusrat namen de leiding van het verzet op zich en na het vliegtuigongeluk van Zia ul-Haq (augustus 1988) werden er vrije verkiezingen gehouden. Deze verkiezingen werden door de centrum-linkse (islamitisch-socialistische) PPP gewonnen, waarna Benazir Bhutto premier werd. Daarmee werd ze de eerste vrouwelijke premier van een islamitische republiek. Het regime werd echter gekenmerkt door corruptie en vriendjespolitiek. In 1990 werd zij door president Ghulam Ishaq Khan ontslagen.

Nadat premier Nawaz Sharif in 1993, om dezelfde redenen als Bhutto, was ontslagen, werd Bhutto opnieuw minister-president.

Haar tweede regering (een coalitie tussen de PPP en de Muslim League), werd bij de verkiezingen van 1997 verslagen door de Muslim League van de oud-premier Nawaz Sharif.

Bhutto vestigde zich in Dubai om gerechtelijke vervolging te ontlopen. Haar echtgenoot Asif Ali Zardari echter werd gearresteerd en veroordeeld wegens corruptie. Hij kwam na acht jaar gevangenschap in december 2004 op borgtocht vrij.

Bhutto en Sharif, onder de democratie niet tot enige samenwerking in staat, riepen sinds 1999 regelmatig in gezamenlijke verklaringen op tot het aftreden van president Musharraf, en het houden van vrije verkiezingen. Beide ex-premiers hadden een zogenaamd "Charter of Democracy" opgesteld, wat hun handboek zou worden voor de volgende verkiezingen.

In 2007 liet Musharraf de aanklacht wegens corruptie vallen, naar verluidt in ruil voor steun van Bhutto's partij bij de presidentsverkiezingen, waarna Benazir Bhutto op 18 oktober 2007 naar Pakistan terugkeerde. Bij haar aankomst overleefde ze een zware aanslag op haar leven, waarbij 130 doden vielen.

Op 8 november 2007 werd Bhutto door president Musharraf onder huisarrest geplaatst met als officiële reden haar veiligheid te bewaren. In de praktijk was het huisarrest bedoeld om te voorkomen dat ze een protestmars tegen de zittende president Pervez Musharraf zou organiseren.

Anderhalve maand later, op donderdag 27 december 2007, kwam Bhutto alsnog door een aanslag om het leven nadat ze een verkiezingstoespraak had gehouden op een politieke bijeenkomst van de Pakistan Peoples Party in Rawalpindi, dezelfde stad waar haar vader, Ali Bhutto, in 1979 was opgehangen.

Ze overleed ten gevolge van twee afgevuurde kogels die haar in de nek en schouder hadden geraakt. Het ziekenhuis in Rawalpindi waar ze naartoe was vervoerd, verklaarde dat de dood, om 5.15 uur lokale tijd, als gevolg van de beschadiging aan haar halswervels was ingetreden. Naast Bhutto vonden nog zeker zestien personen de dood, waaronder ook de dader, die zichzelf direct na de aanslag opblies.[1] [2]

Direct na de moord op Bhutto braken in diverse Pakistaanse steden rellen uit. De moordaanslag bracht bij veel politici over de gehele wereld een grote schok teweeg, die deze aanslag met afschuw veroordeelden.

Terug


Medeleven
troostplek.nl20-08-2019

Sterkte aan alle nabestaanden.