Gert-Jan Dröge
AchternaamDröge
RoepnaamGert-Jan
Doop-/artiest of echte naamGerardus Johannes Henri
Geboortedatum1943-04-23
Sterftedatum2007-06-05
Leeftijd64
OorzaakGezondheid
SexeMannelijk

Biografie
Gerardus Johannes Henri Dröge (Enschede, 23 april 1943 - Amsterdam, 5 juni 2007) was een Nederlandse televisiepresentator en -maker, acteur, journalist en schrijver.

Gert-Jan Dröge werd geboren in een welgestelde familie, zijn vader was tandarts. Na de kostschool in Oldenzaal ging hij in militaire dienst. Daarna ging hij naar de toneelschool in Arnhem.

Hij speelde en begeleidde diverse musicalstukken (waaronder Anatevka) en opera's. Ook startte hij een aantal nachtcafés (waaronder Chez Nelly) en discotheken (waaronder De Schakel). Hij was bedrijfsleider van de Amsterdamse discotheek 36 op de Schaal van Richter, toen Jan Lenferink daar zijn live televisie-talkshow RUR (Rechtstreeks Uit Richter) maakte. Kort daarna stond Dröge zelf voor de camera's in de eerste aflevering van de show die hem voorgoed beroemd zou maken in Nederland: Glamourland. Dröge was een van de eerste acteurs die commercieel ging met een grote knipoog naar TV10.

De eerste society-reportages maakte Dröge echter voor het VPRO-televisieprogramma Gasthof zur Post Modernen, waarin hij onder andere verslag deed van de opening van een gloednieuwe nachtclub in Amsterdam. Eind 1990 begon hij met Glamourland voor de AVRO met als ondertitel “Society volgens Dröge”. Het was een programma met reportages over feestjes, premičres, jachtpartijen en vernissages waarbij hij de kijker een blik gunde in de wereld van de vaderlandse nouveau riche. De ironie waarmee hij deze wereld steevast benaderde, werd zijn handelsmerk en de reden voor het succes dat dit tv-programma boekte.

Gert-Jan Dröge overleed na een kortstondig ziekbed op 64-jarige leeftijd aan een agressieve vorm van longkanker in het Amsterdamse Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis.

Terug


Medeleven
troostplek.nl23-01-2019

Sterkte aan alle nabestaanden.