James Brown
AchternaamBrown
RoepnaamJames
Doop-/artiest of echte naamJames Joseph
Geboortedatum1933-05-03
Sterftedatum2006-12-25
Leeftijd73
OorzaakGezondheid
SexeMannelijk

Biografie
James Joseph Brown (Geboren te Barnwell, South Carolina, VS — gestorven te Atlanta, Georgia) was een van de belangrijkste muzikanten van de 20e eeuw. Hij had een belangrijke invloed op de evolutie van gospel en rhythm and blues in soul en funk.

Brown zou geboren zijn in Barnwell in 1933, maar sommige bronnen noemen 1928 als zijn geboortejaar, en Pulaski, Tennessee als zijn geboorteplaats. Hij groeide op in de crisisjaren 30 in Augusta, Georgia. Op 16-jarige leeftijd werd hij veroordeeld voor een gewapende overval. Na drie jaar werd hij op voorspraak van Bobby Byrd vrijgelaten op voorwaarde dat hij zich niet meer in Augusta zou laten zien, en dat hij een baan zou zoeken. Na een korte sportcarričre in boksen en baseball zocht hij zijn heil in de muziek.

Gedurende zijn carričre heeft hij veel muzikanten beďnvloed. In de jaren 60 werd hij door andere artiesten geďmiteerd. Halverwege de jaren 70 verlieten diverse muzikanten zijn band, en gingen meer de funk kant op, ŕ la George Clinton. In de late jaren 70 en jaren 80 was Brown een inspiratiebron voor rap, breakdance en hiphop en dj's als Grandmaster Flash gebruikten veelvuldig samples van Brown's werk. Met de Egyptische zanger Hakim zong hij 'Leila' (2004).

James Brown werd ook wel The Godfather of Soul, Soul Brother Number One en Mr. Dynamite genoemd. Hij was vier keer gehuwd, hij trouwde met zijn huidige vrouw Tommie Rae Hynie in 2002 na het overlijden van zijn derde vrouw Adrienne Rodriguez, met wie hij twaalf jaar getrouwd was geweest. Daarvoor was hij al tweemaal getrouwd geweest, met Deidre Jenkins, en met Velma Warren (1954 - 1969).

In december 2004 bleek Brown ziek te zijn, er werd prostaatkanker geconstateerd. Op 25 december 2006 om 07:45 uur Nederlandse tijd stierf hij, nadat hij een dag eerder in het ziekenhuis was opgenomen voor een longontsteking. James Brown is 73 jaar geworden.

Terug


Medeleven
troostplek.nl22-05-2019

Sterkte aan alle nabestaanden.