Robert Long
AchternaamLong
RoepnaamRobert
Doop-/artiest of echte naamJan Gerrit Bob Arend (Bob) Leverman
Geboortedatum1943-10-22
Sterftedatum2006-12-13
Leeftijd63
OorzaakGezondheid
SexeMannelijk

Biografie
Robert Long, pseudoniem van Jan Gerrit Bob Arend (Bob) Leverman (geboren te Utrecht - gestroven te Antwerpen) was een Nederlandse zanger, cabaretier en televisiepresentator.

Onder de artiestennaam Bob Revvel richtte Robert Long in 1963 de band The Yelping Jackals op. In 1967 stapte hij over naar de band Unit Gloria (aanvankelijk nog onder de naam Gloria). Vanaf 1971 zong hij solo onder zijn definitieve artiestennaam Robert Long (een naam die verwijst naar zijn lengte); een jaar later stapte hij uit Unit Gloria. Aanvankelijk zong hij in het Engels, maar al snel stapte hij over naar zelfgeschreven, Nederlandstalige liedjes. Deze liedjes kenmerkten zich door hun maatschappijkritische teksten, waarin met veel ironie de Amerikaanse politiek en de Nederlandse maatschappij behandeld werden. Van zijn eerste Nederlandstalige album Vroeger of Later (1974) werden uiteindelijk meer dan een half miljoen exemplaren verkocht en het behoorde achtereenvolgens 118 weken bij de best verkochte albums, waarvan 3 keer op de 1e eerste plaats. Ook van zijn tweede album Levenslang gingen er enkele honderdduizenden over de toonbank. In 1977 ontving hij de eerste van zes Edisons.

Halverwege de jaren '80 scoorde hij met de single Iedereen doet 't een top 10-hit in Nederland. Zijn albums bleven ook goed verkopen.

Eind jaren '80 ging Long voor het eerst een televisieprogramma presenteren: Mijn geheim bij de TROS. Hoewel dit aanvankelijk vooral tot negatieve reacties leidde, was het programma toch succesvol. Niet veel later stapte Robert Long over naar de VARA, waar hij de taalquiz Tien voor taal ging presenteren.

Vanaf 1986 schreef Robert Long columns voor het Algemeen Dagblad, een selectie hieruit werd in 1990 uitgebracht onder de titel Vandaag geen nieuws. In dezelfde tijd presenteerde hij bij de VARA de show Fantastico. Robert Long schreef met Dimitri Frenkel Frank de Nederlandstalige musical Tsjechov. In Nederland werd deze musical een groot succes, maar de Duitstalige versie - waarbij Robert Long ook betrokken was - werd in Duitsland minder enthousiast ontvangen.

In 1998 verscheen een opmerkelijk brievenboek: Beste Robert, Waarde Cees. Brieven over leven, dood, liefde, seks, werk en collega's (samen met Cees van der Pluijm).

Long kreeg op 8 september 2005 een hartinfarct en werd hiervoor gedotterd in het Academisch Medisch Centrum te Amsterdam. Later dat jaar, op 6 december 2005 trouwde Long met zijn 28 jaar jongere Belgische vriend en manager Kristof Rutsaert (1972). De voltrekking van het huwelijk werd in het gemeentehuis van Baarle-Nassau uitgevoerd door Gerard Cox, een goede vriend van Long. Speciaal voor het huwelijk was Cox de week ervoor in Breda beŽdigd als ambtenaar van de burgerlijke stand.

Op 4 december 2006 werd, nadat hij kort daarvoor met een ernstige vorm van buikvlieskanker in een ziekenhuis opgenomen was, bekend gemaakt dat hij terminaal ziek was en nog zeer kort te leven had. Robert Long overleed op 63-jarige leeftijd.

Terug


Bloemen
Theo Lang2007-01-15 07:16:54

Medeleven
troostplek.nl14-10-2019

Sterkte aan alle nabestaanden.