Faas Wilkes
AchternaamWilkes
RoepnaamFaas
Doop-/artiest of echte naamServaas
Geboortedatum1923-10-13
Sterftedatum2006-08-15
Leeftijd82
OorzaakGezondheid
SexeMannelijk

Biografie
Servaas (Faas) Wilkes (geboren en gestorven te Rotterdam), was een bekende Nederlandse beroepsvoetballer, die zijn debuut maakte voor het Nederlands voetbalelftal op 10 maart 1946 in de met 6-2 gewonnen interland tegen Luxemburg.

Wilkes begon zijn voetbalcarrière bij Xerxes in Rotterdam. Hij debuteerde in het eerste elftal als zeventienjarige. In 1949 maakt hij de overstap naar Internazionale in Milaan. Hij was (na Bep Bakhuys) de tweede Nederlandse voetballer die in het buitenland prof werd. In Milaan werd hij bijzonder populair. Hij kreeg er de bijnaam "Il Tulipano." Zijn mooiste tijd beleefde hij naar eigen zeggen bij Valencia, waar hij een grote vedette werd en een keer na een fraai optreden op de schouders van supporters door de stad gedragen werd.

De behendige dribbelaar kwam in totaal 38 keer uit voor Oranje, waarvoor hij in totaal 35 keer scoorde. Met dat aantal was hij lange tijd, van 4 november 1959 tot 4 juli 1998, recordhouder. Dennis Bergkamp loste hem uiteindelijk af als recordhouder. Samen met Abe Lenstra en Kees Rijvers vormde Wilkes in Oranje wat destijds "het gouden binnentrio" werd genoemd. Van de tien interlands die zij samen speelden werd er slechts één verloren.

Faas Wilkes was een technisch zeer begaafd speler, die het liefst de bal bij zich hield. Dat leidde ooit tot de verzuchting van Lenstra dat voetbal toch echt met elf tegen elf werd gespeeld, waar Wilkes op antwoordde: "Abe, als ik er vier voorbij ben, is het nog maar zeven tegen elf."

Omdat hij prof werd, mocht Wilkes lange tijd (tussen 1949 en 1956) niet voor Oranje uitkomen. Pas toen het profvoetbal in Nederland was ingevoerd, was hij weer welkom als international. Hij speelde zijn laatste interland in 1961. Daarna leidde hij met zijn vrouw een modezaak in Rotterdam. Afscheid van het voetbal nam hij in 1964, bij zijn eerste club Xerxes.

Voor Johan Cruijff was Faas Wilkes het grote voorbeeld. Daarom nodigde deze Wilkes in 1999 uit voor de wedstrijd van het "Oranje van de eeuw."

Faas Wilkes overleed op dinsdag 15 augustus 2006 op 82-jarige leeftijd in zijn woonplaats Rotterdam aan de gevolgen van een hartstilstand. KNVB-directeur Henk Kesler roemde hem als een monument: "Hij heeft ons land op de internationale voetbalkaart gezet." Cor van der Hart, die bij Fortuna '54 en het Nederlands elftal met Wilkes samenspeelde, zei een goede vriend verloren te hebben: "Faas was altijd vrolijk, echt een fijn mens."

Terug


Medeleven
troostplek.nl05-07-2020

Sterkte aan alle nabestaanden.