Rudi Carrell
AchternaamCarrell
RoepnaamRudi
Doop-/artiest of echte naamRudolf Wijbrand Kesselaar
Geboortedatum1934-12-19
Sterftedatum2006-07-07
Leeftijd71
OorzaakGezondheid
SexeMannelijk

Biografie
Rudi Carrell, artiestennaam van Rudolf Wijbrand Kesselaar (geboren te Alkmaar, gestorven te Bremen) was een Nederlandse entertainer, zanger, showmaster, filmproducent en acteur. Als tv-persoonlijkheid werd hij voornamelijk in Duitsland zeer populair.

De vader en de grootvader van Carrell waren beiden werkzaam in de showbusiness. Zijn vader gebruikte daarbij de naam André Carrell. Op 17 oktober 1953 verving de jonge Rudolf zijn vader tijdens een feestavond voor ambtenaren in Arnhem, waarna hij werd opgenomen in diens gezelschap. Daarmee deed Carrell zijn intrede in de showbusiness. In 1955 trad hij voor de AVRO wekelijks op in het radioprogramma "De Bonte Dinsdagavondtrein" en in 1959 brak hij ook op de televisie door met de "Rudi Carrell Show". Zijn optreden als bewoner van een "onbewoond eiland" met een aapje en Esther Ofarim als zeemeermin is legendarisch. Met de show won Carrell in 1964 de Zilveren Roos van Montreux. Carrell viel echter niet in de prijzen toen hij met het lied "Wat een geluk" meedeed aan het Eurovisiesongfestival van 1960. Het liedje werd voorlaatste, alleen Luxemburg eindige na hem.

De Duitse carrière van Carrell begon in 1965, toen Radio Bremen interesse toonde voor zijn werk. Na het radiowerk begon hij daar al snel met de televisieshow "Am laufenden Band", de Duitse versie van Eén van de acht. In de jaren zeventig werd de Rudi Carrell Show in Duitsland uitgebracht.
Carrell maakte in Duitsland ook een aantal speelfilms, zij het niet allemaal met evenveel succes: "Wenn die tollen Tanten kommen", "Tante Trude aus Buxtehude" en in 1971 "Rudi, benimm dich".

Begin jaren '70 speelde Carrell twee jaar in de shows van Bobbejaan Schoepen in Bobbejaanland, een toenmalig trekpleister voor internationale variété-artiesten. Nadien keerde Carrell terug naar Duitsland waar hij ook succes oogstte als zanger. Zo had hij in 1975 veel succes met het lied Wann wird's mal wieder richtig Sommer?, een vertaling van het lied 't Is weer voorbij die mooie zomer, dat in Nederland in 1973 voor Gerard Cox een hit was.

In februari 1987 ontstond er een rel rond Carrell. In zijn "Rudi's Tagesschau" presenteerde hij een filmpje waarin een menigte vrouwen te zien was die damesslipjes gooiden naar de Iraanse ayatollah Khomeiny. Dit filmpje werd wereldnieuws en in Teheran werd met woedende betogingen gereageerd. In Nederland werd dit fragment pas twee jaar later op de televisie uitgezonden. Een andere, wat kleinere rel ontstond in 2002 toen Carrell een grap maakte over de homoseksualiteit van de burgemeester van Berlijn en de door Carrell gesuggereerde onmogelijkheid die dat impliceerde om moskeeën te bezoeken.

Sinds 1996 produceerde hij voor RTL de show 7 Tage, 7 Köpfe, waarin hij zelf ook te zien was. Sinds eind 2002 trad Carrell niet meer voor de camera op, maar op de achtergrond was hij nog steeds actief. In 2005 werd er echter terminale longkanker bij hem vastgesteld. Hierdoor kreeg hij onder meer moeite met praten. Zijn afscheid van de Duitse televisie, op 30 december 2005 (7 Tage, 7 Köpfe), vond dan ook plaats zonder dat hij een woord zei.

Rudi Carell overleed aan de gevolgen van longkanker op vrijdag 7 juli 2006. Hij werd 71 jaar oud.

Carrell is in 2001 in Nederland onderscheiden tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, vanwege zijn verdiensten voor de Nederlands-Duitse betrekkingen. In Duitsland kreeg hij al in 1985 om dezelfde reden het Bundesverdienstkreuz.

Op 2 februari 2006 kreeg Carrell de Goldene Kamera uitgereikt voor zijn gehele oeuvre.

Terug


Medeleven
Albert Bolink2006-07-16 23:18:10

Rudi , iedereen weet dat ie vroeg of laat zal moeten sterven. De manier waarop is helaas nooit echt van te voren bekend. Fantastisch zo als U er mee omging. Ik las dat er nu een meningsverschil is of U wel op Uw eigen landgoed uitgestrooid mag worden. Ik hoop dat men respect toont voor Uw wens om naast Uw vrouw bijgezet te worden. Ik hoop ook dat velen hier een bedankje mogen plaatsen voor de lach die u ons bracht. Hier bij Tumuli gaat het ook gelukkig om de mens - om de mens Rudolph Kesselaar en niet echt om Rudi Carell !
troostplek.nl15-08-2020

Sterkte aan alle nabestaanden.