Joe van Holsbeeck
AchternaamHolsbeeck
Tussenvoegsel(s)van
RoepnaamJoe
Geboortedatum1989-00-00
Sterftedatum2006-04-12
Leeftijd17
OorzaakMisdrijf
SexeMannelijk

Biografie
Joe van Holsbeeck was een Belgische tiener die in het station van Brussel-Centraal bij klaarlichte dag en tijdens het spitsuur vermoord werd.

De 17-jarige tiener zat, samen met een vriend, te wachten op de trein waarmee hun vriendin zou arriveren. Plots werden ze aangesproken door twee jongeren van Noord-Afrikaanse afkomst die de weg naar de Nieuwstraat vroegen. Al gauw greep de ene moordenaar naar de MP3-speler van het slachtoffer. Toen Joe zich verzette kreeg hij vijf messteken recht in de hartstreek. Hij werd tevergeefs gereanimeerd en werd ten slotte nog overgebracht naar het Sint-Pietersziekenhuis. De twee daders liepen weg richting Grote Markt en zijn sindsdien spoorloos. De politie heeft een grote zoekactie ingesteld.

Het onbegrijpelijke van deze moord is dat het gebeurde op klaarlichte dag, tijdens het spitsuur (rond 16.30 u). In de overvolle lokettenzaal stonden honderden pendelaars te kijken naar de roofmoord, maar niemand deed iets. De moord werd in de verscheidene media de mp3-moord genoemd.

De Belgische bevolking reageerde geschokt op de roofmoord. De moord wordt aanzien als het voorbeeld van zinloos geweld. Op 21 april heeft het gerechtelijke onderzoeksteam de videobeelden van de daders vrijgegeven, in de hoop om ze snel te kunnen vinden. Op zondag 23 april wordt een Stille Mars in Brussel georganiseerd tegen zinloos geweld. Deze Stille Mars is een initiatief van het Brussels parlementslid Fouad Ahidar, zelf van allochtone afkomst.

Terug


Bloemen
Regine2006-04-24 08:40:06

Medeleven
Regine2006-04-24 08:38:33

wij wensen de ouders van joe heel veel kracht en sterkte toe...
troostplek.nl25-03-2019

Sterkte aan alle nabestaanden.