Henny van Andel-Schipper
AchternaamAndel-Schipper
Tussenvoegsel(s)van
RoepnaamHenny
Doop-/artiest of echte naam(Hendrikje)
Geboortedatum1890-06-29
Sterftedatum2005-08-30
Leeftijd115
OorzaakOuderdom
SexeVrouwelijk

Biografie
Hendrikje (Henny) van Andel-Schipper (geboren te Smilde - gestorven te Hoogeveen) was sinds 29 mei 2004 de oudst levende persoon ter wereld. Ze was toen 113 jaar en 336 dagen oud.

Sinds 26 september 2003 was ze al (voor zover bekend) met 113 jaar en 89 dagen de oudste Nederlander aller tijden. De oudste Nederlander tot dan toe was mevrouw Van Dam, die in Leiden werd geboren op 20 november 1887, en op 16 februari 2001 aldaar stierf op de leeftijd van 113 jaar en 88 dagen.

Na het overlijden van Joan Riudavets op 6 maart 2004, Charlotte Benkner op 14 mei 2004 en Ramona Trinidad Iglesias-Jordan op 29 mei 2004, werd Van Andel de oudste mens ter wereld. Wel was ze de "jongste" oudste mens ter wereld sinds de jaren '80 van de 20e eeuw: toen was er voor het laatst een 113-jarige de oudst levende persoon ter wereld.

Henny van Andel-Schipper werd geboren in Smilde. Omdat ze veel te vroeg geboren werd en daardoor veel te licht was (drie pond en een ons bij de geboorte) werd er aanvankelijk voor haar leven gevreesd. Dankzij de zorg van haar grootmoeder, die haar vier weken lang dag en nacht verzorgde, overleefde ze deze periode. Ook tijdens haar jeugd was haar gezondheid broos. Op haar eerste schooldag op vijfjarige leeftijd werd ze meteen ziek, waarna ze op doktersadvies van school werd gehaald. Van haar vader, die hoofd was van de Openbare Lagere School in Bovensmilde, leerde ze thuis lezen en schrijven. Vanaf haar achttiende jaar werd ze handwerkjuffrouw op diezelfde school.

Mevrouw Van Andel-Schipper woonde tot haar 47e jaar bij haar ouders thuis; eerst in Smilde en later in Den Haag. Op haar 46e leerde ze haar latere echtgenoot Dick van Andel kennen, een gescheiden man die werkzaam was op het belastingkantoor van Amsterdam. Op haar 47e verliet zij het ouderlijk huis en verhuisde zij naar Amsterdam. Twee jaar later trouwde ze daar met Dick van Andel.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verhuisde ze met haar man naar Hoogeveen om de ellende in Amsterdam te ontvluchten. Sinds die tijd heeft ze altijd in Hoogeveen gewoond. In 1959 overleed haar echtgenoot daar aan slokdarmkanker.

Tot haar 106e jaar woonde Van Andel-Schipper zelfstandig. Sindsdien woonde ze in het verzorgingshuis 'De Westerkim'. Ze was nog altijd goed 'bij de pinken' en gevat, alleen gingen haar gehoor en gezichtsvermogen de laatste jaren nogal achteruit. Ook werdt ze steeds slechter ter been. Hierdoor kon ze overdag niet veel meer doen. Op het laatst zat ze dan ook in een gemotoriseerde rolstoel.

Henny van Andel-Schipper was een grote fan van voetbalvereniging Ajax sinds ze ruim tachtig jaar geleden een voetbalwedstrijd van Ajax (tegen 't Gooi) bezocht. Elke zondag van het voetbalseizoen luisterde ze naar Langs de Lijn om op de hoogte te blijven van de prestaties van Ajax. Elk jaar met haar verjaardag ontving ze ook een bloemetje van de Ajax-selectie.

Mevrouw van Andel-Schipper was ook erg oranjegezind. Als kind vierde ze de inhuldiging van koningin Wilhelmina, een dag die ze zich tot op de dag van vandaag kan herinneren. In 2002 bracht ze een bezoek aan koningin Beatrix in paleis Huis ten Bosch omdat het bezoek van de koningin aan Hoogeveen op koninginnedag 2001 op het laatste moment werd afgelast vanwege de MKZ-crisis. Later dat jaar bezocht koningin Beatrix alsnog Hoogeveen, waarbij Henny van Andel-Schipper haar andermaal ontmoette.

Op 29 juni 2005 vierde Van Andel-Schipper haar 115e verjaardag. Ze kreeg onder andere bezoek van Prinses Laurentien, de burgemeester van Hoogeveen en van een delegatie van Ajax, haar favoriete voetbalclub. De prinses kwam haar namens de koningin feliciteren. De gemeente vroeg iedereen in Hoogeveen de vlag uit te hangen.

In de nacht van maandag 29 op dinsdag 30 augustus 2005 overleed mevrouw Van Andel-Schipper op 115-jarige leeftijd. Kort voor haar dood had ze nog aan de directeur van het tehuis laten weten dat ze het heel fijn vond de oudste mens ter wereld te zijn geweest en dat ze terugkeek op een heel fijn leven.

Terug


Medeleven
troostplek.nl28-02-2020

Sterkte aan alle nabestaanden.