Rudi Falkenhagen
AchternaamFalkenhagen
RoepnaamRudi
Geboortedatum1933-05-26
Sterftedatum2005-01-26
Leeftijd71
OorzaakGezondheid
SexeMannelijk

Biografie
Rudi Falkenhagen was een Nederlands acteur.

Falkenhagen werd geboren te Diemen, als zoon van een hoefsmid. Toen hij elf was overleed zijn vader. Tom Manders schakelde hem enkele jaren later in als leerling-toneeldecorateur. In 1953 hielp hij mee bij het opbouwen van Manders' cabaret Saint Germain des Près. Vervolgens trad hij er ook op, in het zogeheten 'borstelnummer'. Na een ruzie monsterde Falkenhagen als twintigjarige aan aan bij de Holland-Amerika Lijn. Maar het theater bleef trekken. Toen hij na na enkele zeereizen door Manders werd gevraagd in te vallen voor een zieke collega hapte Falkenhagen toe.

Hij debuteerde als acteur in 1955 bij de Amsterdamse Comedie in het stuk De Spooktrein, en mocht in 1960 invallen bij het Amsterdams Volkstoneel als zoon Geert in Op hoop van zegen. Falkenhagen werd echter vooral bekend van de televisie, waarop hij in diverse series was te zien. Hij speelde vanaf 1958 de stotterende boef Snuf in de serie Pipo de Clown ("m-m-mooie p-parels, f-f-fijne p-p-parels"). In 1978 speelde hij kapelaan Paulus Lumens in Dagboek van een Herdershond en in 1980 de rol van Dries Rustenburg, directeur van een suikerfabriek in De Fabriek. Eén van zijn laatste rollen op televisie was een gastrol in de Baantjer-aflevering De Cock en de moord op ome Arie (uitgezonden op 17 november 2000).

Falkenhagen speelde daarnaast diverse bijrollen in Nederlandse speelfilms, sprak stemmen in bij nasynchronisatie van buitenlandse films en las een De Cock-boek van Appie Baantjer voor. Hij had diverse toneelrollen bij de theatergezelschappen Studio en Ensemble en speelde ook mee in een aantal niet-gezelschap gebonden toneelstukken, dikwijls in komedies met Piet Bambergen en René van Vooren.

In de stukken waarin hij meespeelde had hij weliswaar nooit de leidende rol maar wel een belangrijke bijrol. Vooral politie- en misdadigersrollen lagen hem goed.

In 2004 werd bij hem slokdarmkanker vastgesteld. Hij wenste zich daar niet aan te laten behandelen. Falkenhagen overleed op 71-jarige leeftijd te Hilversum.

Terug


Medeleven
troostplek.nl21-04-2019

Sterkte aan alle nabestaanden.