Alfred Lagarde
AchternaamLagarde
RoepnaamAlfred
Doop-/artiest of echte naam(Alfred van der Garde)
Geboortedatum1948-04-02
Sterftedatum1998-01-01
Leeftijd49
OorzaakGezondheid
SexeMannelijk

Quote
"Rock and roll is better than music"

Biografie
Alfred Lagarde wordt op 2 april 1948 geboren als Alfred van der Garde, in Groningen. Zijn vader werkt in een productiestudio, waar ondermeer hoorspelen worden opgenomen. Alfred is 17 als hij als journalist gaat werken voor het AVRO-programma 'Minjon' - destijds een kweekvijver voor talent.
In 1971 begint hij bij Radio Noordzee Internationaal (RNI), waar hij het programma 'Espresso' presenteert. Hij gebruikt Johnny Pearson's 'Sleepy shores' als tune. Alfred werkt niet langer dan een jaar op het radioschip 'MEBO II', maar werkt aan land wel mee met opgenomen programma's vanuit de studio's in het Strengholt complex in Naarden.
Nadat de zeezenders op 31 augustus 1974 het zwijgen wordt opgelegd, begint hij bij de VARA, waar hij elke dinsdagmiddag tussen 17.00 en 18.00 uur op Hilversum III 'VARA's Betonuur' maakt, voornamelijk gevuld met rock en hardrock. Hij draait veel vernieuwende muziek en het programma is een succes.
Alfred is ook als producer actief, hij produceert verschillende platen.
In 1982 vertrekt Alfred bij de VARA en gaat voor Veronica werken. Daar presenteert hij o.a. Radio Romantica op Radio 5, samen met seksuologe Mria Schopman (tot 1994), Countdown Caf (waarin bands worden geinterviewd en livemuziek te horen is - op Hilversum III, en later Radio 3), o.a. met Annette van Trigt, Kees Baars en Francis Dix, 'Oh Wat een Nacht' (Radio 3), en 'Pop Ballads VSOP' (ook in de nacht). Daarnaast spreekt hij alle ledenwerfspotjes in.
In datzelfde jaar brengt Alfred onder het pseudoniem Johnny Camaro met een zwaar Surinaams accent de single 'Oh darling, dans nog n keer met mij' uit. Later verschijnen van Johnny Camaro meerdere single's, waaronder 'Don't worry, be happy' (1988). De opbrengst van deze single gaat naar de anti-apartheidsbeweging. In 1986 is Alfred Lagarde 's nachts tussen 00.00 uur en 03.00 uur te horen op Radio Europa.
In de periode 1987 - 1989 presenteert hij samen met Simone Walraven het jongerenprogramma 'Schoolplein'.
In datzelfde jaar spreekt hij de stem van Tito in voor de Nederlandstalige versie van de Disney tekenfilm 'Oliver & Co'. Later zal hij zijn stem lenen aan meer Disney films.
In 1989 wordt Alfred 'de stem van Veronica' - hij spreekt alle jingles en promo's in. Daarnaast is zijn stem te horen in talrijke radio- en televisiecommercials. Als Veronica commercieel gaat, presenteert hij 'Big Al's Nite Flite', op Kink FM. Alfred leverde een belangrijke bijdrage aan het onstaan en de ontwikkeling van Kink FM - in zijn woorden: 'het station voor de musiclovers'.
In 1995 is Alfred de eerste radio-dj die het talent van de Haagse zangeres Anouk opmerkt. Hij mixt enkele demo's van haar.
Op donderdag 1 januari 1998 overlijdt Alfred aan een hersenbloeding. Vlak daarvoor heeft hij het nieuwe jinglepakket voor Veronica FM ingesproken. Veronica besluit als eerbetoon aan Alfred, de door hem ingesproken jingles te blijven gebruiken. Later maakt men zelfs nieuwe jingles door diverse fragmenten van door hem ingesproken teksten te combineren.
Alfred Lagarde is begraven op Begraafplaats Westduin in Den Haag.

Terug


Medeleven
troostplek.nl15-08-2020

Sterkte aan alle nabestaanden.