Kurt Cobain
AchternaamCobain
RoepnaamKurt
Doop-/artiest of echte naamDonald
Geboortedatum1967-02-20
Sterftedatum1994-04-05
Leeftijd27
OorzaakZelfbeslissing
SexeMannelijk

Biografie
Kurt Donald Cobain was de zanger van de grunge band Nirvana (samen met Dave Grohl en Krist Novoselic). Hij was getrouwd met Courtney Love (zangeres/gitariste van de band Hole), met wie hij een dochter kreeg, Frances Bean Cobain.

Cobain werd geboren in Hoquaim, Washington en woonde in zijn jeugd in Aberdeen, Washington, wat een 120 km ten zuidwesten van Seattle ligt. Een groot deel van zijn leven bracht hij door in Seattle.

Als kind was hij altijd hyperactief, en erg onrustig. Zijn kinderjeugd was wel goed, maar daar kwam een eind aan toen hij op 7jarige leeftijd naar een pleeggezin moest. Hij werd een buitenstaander op z'n nieuwe school en was anders dan andere kinderen (deze periode klinkt in enkele van zijn nummers, bv Sliver). Kurt hield niet van school, hij hield van zingen en schilderen. Terwijl alle andere kinderen juist hielden van voetballen. De jongens van zijn school mochten hem niet en noemden hem een watje. Maar de meisjes hielden dan wel weer van hem, omdat hij niet zo 'macho' deed als de anderen. Ineens begonnen de jongens hem ook wel aardig te vinden (als het de enige manier is om met meisjes in contact te komen, tja)...

Eerst hield Kurt niet van Rock muziek, hij hield van the beatles en de monkees, maar in 1979 ging hij naar een optreden van KISS en begon van die muziek te houden. Ook Black Sabbath en Led Zeppeling vond hij wel leuk. Op z'n 14e kocht hij een gitaar en ging er lessen voor volgen. Zijn droom was een carriŤre te maken in de muziekindustrie. In 1981 speelde hij in een bandje the Melvins, dat helaas geen succes had. In 1985 ging hij van school en zocht een baan. Hij heeft veel banen gehad maar hield het nooit erg lang vol bij een baas. Muziek was het enige waar hij zich echt in kon interesseren. In 1986 startte hij dus samen met Krist Novoselic Nirvana, een band die respect verdiend en die dat ook krijgt. Kurt had nooit gedacht zo populair te worden en hij haatte de commerciŽle kant van zijn werk. Interviews vond hij verschrikkelijk, maar het het was nodig.

In 1992 trouwde Kurt Cobain met zijn grote liefde Courtney Love (die enkele jaren geleden Madonna bekogelde met make-up). Voordat ze trouwde met Kurt was ze een stripster, na de verloving begon ze met het zoeken van een andere baan omdat ze nooit had gedacht dat Nirvana bekend zou worden en dat ze ooit materiŽle rijkdom zouden hebben. Na 6 maanden werd ze zwanger. 9maanden later beviel ze van een dochtertje, Frances. Courtney werd uiteindelijk bekend in de filmindustrie.

Kurt had dus altijd al de commerciŽle kant van zijn werk gehaat. Hij had geen privacy meer en ging daardoor aan de drugs. Hij had er zelfs zo'n hekel aan dat hij in 1993 een zelfmoordpoging ondernam door een overdosis heroÔne in te nemen. Courtney vond hem op de grond buiten bewustzijn en wekte hem met een soort illegale drugs. Ze stuurde hem naar een afkick kliniek, wat hem alleen maar depressiever maakte.

Hij vooral bekend geworden door het lied Smells Like Teen Spirit, dat te vinden is op hun tweede album "Nevermind". De song werd meteen het lijflied van een hele generatie. Het hele gedoe omtrent Smells Like Teen Spirit begon Cobain al vlug tegen te steken. Meerdere malen speelde Nirvana het liedje dan ook de verdoemenis in. Hij schreef ook de song Lithium, genoemd naar het medicijn lithium carbonaat dat wordt gebruikt voor de behandeling van manische depressies. Cobain was erg invloedrijk in het creeŽren en populair maken van deze muziekstijl die later 'Grunge' ging heten, een stijl die evolueerde als een reactie tegen de oppervlakkige muziek van de tachtiger jaren, met rockbands die in grote voetbalstadions concerten gaven. In 1993 voegde Nirvana zich bij de ellenlange lijst van "MTV Unplugged" artiesten en kon tot ieders verbazing hun heftige repertoire ook omzetten in een sfeervolle akoustische set.

Kurt Donald Cobain was een notoire heroÔnegebruiker, die zelfmoordpogingen ondernam. Hij pleegde officieel zelfmoord op 5 april 1994 met een overdosis en een geweer toen hij 27 jaar oud was. Op 8 april werd hij door een electricien dood gevonden in zijn villa in Seattle. Er zijn theorieŽn dat hij vermoord werd, zoals door privťdetectieve Tom Grant wordt aangebracht. Deze hypothese krijgt veel navolging onder meer door feiten aangebracht door de documentaire Kurt and Courtney door regisseur Nick Broomfield, alsmede de Rolling Stone-journalisten Ian Halperin en Max Wallace.

Kurt Cobain is gecremeerd. Een derde van zijn as is verstrooid in een boeddhistische tempel in New York, een derde is verstrooid in de Wishkah rivier in de staat Washington, en de rest is bij Courtney Love.

Terug


Medeleven
Patrick2006-01-01 15:52:58

beste rocker ooit.... still thinking of you, man!
troostplek.nl20-07-2019

Sterkte aan alle nabestaanden.