Ayrton Da Silva Senna
AchternaamSenna
Tussenvoegsel(s)Da Silva
RoepnaamAyrton
Geboortedatum1960-03-21
Sterftedatum1994-05-01
Leeftijd34
SexeMannelijk

Biografie
Ayrton Senna (21 maart 1960 Sao Paulo - 1 mei 1994 San Marino) was een Braziliaans autocoureur die in het korte tijdsbestek van negen seizoenen driemaal wereldkampioen Formule 1 werd.

Hij kwam aan de start in 162 races waarvan hij er 41 won en 65 keer van polepositie startte.

Ayrton Senna begon zijn racecarriŤre op vierjarige leeftijd in een kart. Na deelname in de Formule 1600 en 2000-klasses, won hij in 1983 het Engelse Formule 3-kampioenschap van Martin Brundle.

In 1984 maakte hij, na te hebben getest voor onder andere Williams en McLaren de overstap naar de Formule 1 door te tekenen bij het team van Toleman. Memorabel was de Grote Prijs van Monaco, die wegens hevige regenval voortijdig werd beŽindigd. Senna veroverde de tweede plaats, achter Alain Prost, maar de algemene opvatting was dat Senna de koppositie binnen een paar rondes had kunnen opeisen.

Voor 1985 verbrak Senna het contract met Toleman abrupt om over te stappen naar het team van Lotus. In deze wagen won hij zijn eerste Grand Prix, in de regen van Portugal.

In 1988 verhuisde Senna naar het team van McLaren en kreeg wereldkampioen Alain Prost als teamgenoot. Het duo won 15 van de 16 races van dat jaar en Senna veroverde zijn eerste wereldtitel. Dieptepunt uit dit jaar was zijn crash tijdens de Grote Prijs van Monaco, waarin hij in leidende positie in de eindfase van de race de vangrail raakte.

In 1989 begon de samenwerking met Alain Prost te wringen. De twee coureurs ontwikkelden zowel op als naast de baan diverse conflicten, wat resulteerde in een crash tussen de twee tijdens de Grand Prix van Japan. Prost werd aangewezen als veroorzaker van de crash, maar behaalde wel de wereldtitel. Een jaar later nam Senna wraak door op hetzelfde circuit Prost bij de start van de baan te rijden en zo de wereldtitel op te eisen.

Na Senna's derde wereldtitel in 1991 werd de auto van McLaren ingehaald door die van andere teams, met name Williams. Senna tekende voor 1994 bij dit team.

Senna verongelukte op zondag 1 mei 1994 tijdens de Grote Prijs van San Marino doordat de neerwaartse druk onder zijn Williams-Renault wegviel en hij met 320 km/h uit de bocht vloog, recht in een betonnen muur. De dag ervoor was Roland Ratzenberger op hetzelfde circuit verongelukt. Senna droeg als eerbetoon aan Ratzenberger een Oostenrijkse vlag in zijn wagen.

Jean Graton schreef een Michel Vaillant dossier over Senna: Dossier Michel Vaillant 6: "Ayrton Senna: Het heilig vuur"

Ayrton Senna bemoeide zich in de laatste fasen van het pre-productiestadium intensief met de ontwikkeling van de Honda NSX teneinde het wegliggingsgedrag te verbeteren.

Terug


Medeleven
troostplek.nl16-09-2019

Sterkte aan alle nabestaanden.