Ronald Reagan
AchternaamReagan
RoepnaamRonald
Doop-/artiest of echte naamRonald Wilson
Geboortedatum1911-02-06
Sterftedatum2004-06-05
Leeftijd93
OorzaakOuderdom
SexeMannelijk

Biografie
De Amerikaanse acteur en president Ronald Wilson Reagan werd in februari 1911 geboren in Tampico, Illinois. Ronald groeide op in een midden-klasse gezin met een aan alcohol verslaafde vader. Reagen werd toneelspeler en was te zien in een vijftigtal films. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij aan opleidings- en propagandafilms. In de vijftiger jaren was hij leider van de vakbond van toneelspelers.
Reagan was eerst getrouwd met de actrice Jane Wyman, van wie hij in 1949 scheidde. Zijn tweede vrouw, de actrice Nancy Davis, bleek de drijvende kracht achter zijn politieke loopbaan.
Aanvankelijk was Ronald Reagan lid van de Democratische Partij. In 1962 werd hij lid van de Rupublikeinse Partij. In 1966 werd hij gouverneur van CaliforniŽ. Hij oefende deze functie acht jaar uit. Nadat hij reeds in 1968 en 1976 een gooi had gedaan naar het hoogste Amerikaanse ambt, versloeg hij in 1980 Jimmy Carter.
Toen Ronald Reagan zijn intrek nam in het Witte Huis was hij reeds 69 jaar oud. Tien weken later werd hij door een gestoorde man neergeschoten. Een kogel doorboorde zijn long. Twee weken later acteerde hij voor de televisiecamera zijn rentree in de politieke arena. Een andere opmerkelijke gebeurtenis vormde de staking van de luchtverkeersleiders. Reagan doorbrak de staking door de stakende verkeersleiders te ontslaan en hun plaats te laten innemen door militairen. Deze twee gebeurtenissen en de vaak koddige one-liners maakten Ronald Reagan tot een populaire president.
Het buitenlandse beleid van Ronald Reagan stond vooral in het teken van de bestrijding van het communisme. Zo hielp hij de rechtse krachten in Zuid-Amerika en bedreigde hij de Sovjet-Unie met de bouw van het Strategic Defense Initiative (SDI). Dit project, dat in de volksmond de naam Star Wars kreeg, was een voorloper van het latere anti-raketsysteem, dat vijandige projectielen zou moeten uitschakelen voordat zij het Amerikaanse luchtruim zouden bereiken. In 1983 liet Amerika bovendien zien haar militaire macht ook in het buitenland te willen doen gelden door een preventieve aanval uit te voeren op Grenada.
Reagan stond niet bekend als intellectueel en vaak bleek hij slecht op de hoogte van de feiten. Reeds na enkele jaren presidentsschap werd in de pers openlijk de vraag gesteld of hij seniel aan het worden was. Na zijn tweede ambtstermijn trok Ronald Reagan zich terug in CaliforniŽ. In 1994 liet hij weten, dat hij leed aan de ziekte van Alzheimer en zich terugtrok uit het openbare leven.
Ronald Reagan overleed in juni 2004 op 93-jarige leeftijd in Los Angeles. Hij kreeg een staatsuitvaart in Washington en werd daarna in besloten kring begraven.

Terug


Medeleven
troostplek.nl05-07-2020

Sterkte aan alle nabestaanden.