Robert Palmer
AchternaamPalmer
RoepnaamRobert
Geboortedatum1949-01-19
Sterftedatum2003-09-26
Leeftijd54
OorzaakGezondheid
SexeMannelijk

Biografie
De Britse zanger Robert Palmer heeft in zijn leven veel muziekstijlen beoefend en in tal van landen gewoond. Hij overleed vrijdag in Parijs op 54-jarige leeftijd aan een hartaanval.
Robert Allen Palmer werd op 19 januari 1949 geboren in Yorkshire als zoon van een Britse marineofficier. Toen hij anderhalf jaar oud was, verhuisden zijn ouders naar Malta omdat zijn vader daar werd gestationeerd. Als kleine jongen luisterde hij naar artiesten als Nat King Cole en Billie Holiday op een radiozender voor Amerikaanse troepen in het buitenland.
Toen Robert een tiener was, keerde hij met zijn ouders terug in Yorkshire en begon hij noten te leren en gitaar te spelen. Hij ging naar de Scarborough Technical College en vormde in 1965 zijn eerste bandje, The Mandrakes. Na vier jaar te hebben gezongen bij de Alan Bown Set, voegde Robert zich in 1970 bij de twaalf man tellende jazzrockgroep Dada. Daaruit kwam een jaar later Vinegar Joe voort, waarvan ook zangeres Elkie Brooks deel uitmaakte. Robert woonde toen in Londen.
Vinegar Joe viel in 1974 uiteen, waarop Robert Palmer prompt een solo-album opnam, Sneaking Sally Through the Alley. Dat was zijn eerste hit in Groot-BrittanniŽ. Nadat hij in 1975 naar New York was verhuisd, nam Palmer Pressure Drop op. Op dat album staan zijn eerste reggae-nummers. Een jaar later verhuisde hij naar de Bahama's en in 1978 kwam zijn album Double Fun uit, waarvan de single Every Kinda People Palmers eerste hit in de Verenigde Staten werd. Die werd gevolgd door het nog hoger genoteerde Bad Case of Loving You van het album Secrets uit 1979.
De samenwerking met John en Andy Taylor van Duran Duran in het project Power Station leverde in 1985 twee hitsingles op. Daarna ging hij weer alleen verder en bracht hij het rockalbum Riptide uit, zijn grootste succes. De single Addicted to Love van dat album stond bovenaan de Amerikaanse hitlijsten. De bijbehorende videoclip deed nogal wat stof opwaaien door de dames in minirok die gitaar speelden terwijl Palmer zong. Sommigen noemden de clip sexy, anderen seksistisch.
In 1987 verhuisde Robert met zijn gezin naar Lugano in Zwitserland, dichtbij de studio in Milaan waar hij zijn albums Heavy Nova uit 1987 en Honey uit 1992 opnam.
Robert Palmer was op tournee door Europa voor de promotie van zijn nieuwste album Drive. Hij hield met zijn partner Mary Ambrose een pauze van twee dagen in Parijs, waar hij is overleden.

Terug


Medeleven
troostplek.nl20-08-2019

Sterkte aan alle nabestaanden.