Jim Morrison
AchternaamMorrison
RoepnaamJim
Doop-/artiest of echte naamJames Douglas
Geboortedatum1943-12-08
Sterftedatum1971-07-03
Leeftijd27
SexeMannelijk

Biografie
James Douglas Morrison was een Amerikaans zanger, dichter en liedjesschrijver. Hij was de zanger van de populaire band The Doors, en heeft verschillende gedichtenbundels uitgegeven. Jim Morrison stond bekend als een intellectueel en men schrijft hem een IQ van 149 toe.

Hij ging naar de filmacademie in Los Angeles, Californië, en leerde daar Ray Manzarek kennen, met wie hij de Doors oprichtte, een afkorting van 'The Doors of Perception', een boek van Aldous Huxley, die de titel weer ontleend had aan een gedicht van William Blake. Hij leefde intens, was voor veel jongeren van die dagen een idool en gebruikte veel legale en illegale genotmiddelen. Bekende nummers: LA Woman, Riders on the Storm, Light my Fire en The End.

Zijn neergang begon met een incident in Miami, waarbij hij zijn penis aan het publiek zou hebben getoond en aan masturbatie gedaan zou hebben terwijl hij optrad. Uiteindelijk werden vier aanklachten tegen hem uitgevaardigd, waaraan hij tevens schuldig werd bevonden. De reputatie van de Doors werd ernstig geschaad hierdoor. Dit leidde er toe dat optreden onmogelijk werd en de band redelijk stil lag. Ook is dit de vermoeddelijke oorzaak van het afwezig zijn van de Doors op belangrijke hippie-bijeenkomsten als Woodstock. Vaak wordt door fans van de Doors, evenals door bandleden geopperd dat de Doors, door het extreme charisma van Jim Morrison, als zondebok gebruikt werden door conservatieve elementen in de Verenigde Staten die een bedreiging zagen in de hippie-beweging. In deze tijd nam Morrison's drugsgebruik dramatische vormen aan. Dit is goed te horen op het album L.A. Woman (The Doors), waar zijn stem rauwer, instabieler en doorleefder is dan de krachtige, sonore stem op bijvoorbeeld The Doors (album).

In 1971 verhuisde hij naar Parijs om zich te concentreren op zijn schrijven en om verdere juridische problemen te voorkomen. Hij overleed daar op 27-jarige leeftijd onder omstandigheden die nooit helemaal opgehelderd zijn, waarschijnlijk als gevolg van een overdosis drugs, en is begraven op de Père Lachaise begraafplaats. Zijn graf trekt daar nog steeds veel bezoekers, die zoveel graffiti op de omliggende graven aanbrengen dat er stemmen zijn opgegegaan hem elders opnieuw te begraven.

Terug


Bloemen
Tjebbe2006-01-01 16:07:44

Medeleven
troostplek.nl22-10-2020

Sterkte aan alle nabestaanden.