Janis Joplin
AchternaamJoplin
RoepnaamJanis
Doop-/artiest of echte naamLyn
Geboortedatum1943-01-19
Sterftedatum1970-10-04
Leeftijd27
OorzaakOngeluk
SexeVrouwelijk

Biografie
Janis Lyn Joplin was een Amerikaans zangeres. Ze werd geboren in Port Arthur (Texas). Haar vader werkte in een conservenfabriek en haar moeder was administrateur. Joplin bezocht in de vroege jaren 60 enkele universiteiten, maar studeerde nooit af. Ze was meer aangetrokken tot muziek en dan met name blues, rock & roll en soul. Grote voorbeelden voor haar waren Odetta, Leadbelly en Bessie Smith. In 1963 vertrok Joplin enige tijd naar San Francisco maar keerde al snel terug naar Port Arthur.

In 1966 vertrok Joplin opnieuw naar San Francisco op uitnodiging van de manager van Big Brother and The Holding Company, Chet Helms. In het begin was de band niet succesvol, maar de grote doorbraak kwam met het optreden op het Monterey Pop Festival in 1967. Met het album dat daarna verscheen, “Cheap Thrills”, vestigde Joplin definitief haar naam als blueszangeres. Joplin besloot Big Brother and The Holding Company te verlaten en begon The Kozmic Blues Band en later The Fult-Tilt Boogie Band. Met deze laatste band maakte ze het album “Pearl”. Dit album verscheen postuum in 1971 nadat Joplin in 1970 aan een overdosis heroine was overleden.

Joplin wordt nog steeds beschouwd als een van de meest invloedrijke blueszangeressen van de jaren 60. Vooral haar optreden in Woodstock (1969) wordt nog steeds als klassiek beschouwd. Joplins teksten weerspiegelen een gevoel van pijn en eenzaamheid van een vrouw die een laag zelfbeeld had en gekweld werd door een gebrek aan zelfvertrouwen. Dit zal ongetwijfeld ten grondslag hebben gelegen aan haar succes als blueszangeres.

Terug


Medeleven
troostplek.nl22-05-2019

Sterkte aan alle nabestaanden.