Toon Hermans
AchternaamHermans
RoepnaamToon
Doop-/artiest of echte naamAntoine Gerard Theodore
Geboortedatum1916-12-17
Sterftedatum2000-04-22
Leeftijd83
SexeMannelijk

Quote
"Lief bijtje zei de bij, wil jij met mij wat vrijen? Wacht even zei de bij, 'k ben zo bij je."

Geluidsfragment
Klik hier voor een geluidsfragment van Toon Hermans

Biografie
Toon Hermans was een bekend Nederlands cabaretier, zanger en dichter.

De in Sittard geboren Toon Hermans was vooral een meester in kleine dingen; gebaartjes, kleine gedichtjes (versjes zoals hij ze noemde), kwinkslagen. Hij is nog altijd populair, ook in BelgiŽ. Met Wim Kan en Wim Sonneveld behoort hij tot de drie grootste Nederlandse cabaretiers van de 20e eeuw. Zijn grootste bekendheid kreeg Toon (welk verschijnsel hij ook introduceerde) met zijn diverse One man shows op tv, waar hij eindeloos komisch kon uitweiden over de simpelste dingen. Groot succes had hij met zijn 'typetjes', alleen al door het opzetten van bijvoorbeeld een hoofddeksel. Toon straalde eenvoud, optimisme en goedlachsheid uit.

Toon was een gevoelig mens en door verschillende tegenslagen in zijn leven heeft hij veel verdriet gekend. Vooral de constatering van kanker bij zijn geliefde vrouw Rietje en de langdurige ziekteperiode waarna Rietje tenslotte in 1990 overleed, heeft Toon zeer aangegrepen. Eigenlijk is hij deze slag nooit meer goed te boven gekomen, hoewel hij toch bleef optreden.

Naast zijn theaterwerk en gedichten was Toon ook kunstschilder. Dit deed hij puur ter ontspanning en hij wilde hier eigenlijk nooit mee op de voorgrond treden. Toon heeft daarom bijna nooit geexposeerd met zijn schilderijen. In november 2004 is er een openbare veiling geweest van een deel van zijn schilderijen en deze brachten een onverwachte som van meer dan Ä 600.000 op. Dit bedrag ging voor het grootste deel naar de stichting Toon Hermans Huis, een organisatie opgericht door Toon voor de opvang van kankerpatiŽnten en hun familie.

Hij stierf te Nieuwegein.

Terug


Medeleven
troostplek.nl05-07-2020

Sterkte aan alle nabestaanden.