Mohandas Gandhi
AchternaamGandhi
RoepnaamMohandas
Doop-/artiest of echte naamMohandas Karamchand (Mahatma)
Geboortedatum1869-10-02
Sterftedatum1948-01-30
Leeftijd78
SexeMannelijk

Biografie
Mohandas Karamchand Gandhi was een Indiaas politicus. Hij werd geboren in Porbander, een klein dorpje in de staat Gujarat.
Mahatma Gandhi was een van de grondleggers van de moderne staat India en voorvechter van het pacifisme als middel voor revolutie. Zijn bijnaam Mahatma is Sanskriet voor "verheven ziel". Ook wordt hij wel Bapu genoemd.

Na een rechtenstudie in Engeland vertrok Gandhi naar Zuid-Afrika, waar hij zich voor de Indische bevolkingsgroep inzette. Na terugkeer in India werd hij leider in de Indische onafhankelijkheidsstrijd. Hij maakte hierbij geweldloosheid en passief verzet tot zijn strijdmiddelen.

Gandhi zette zich ook, vergeefs, in voor verzoening tussen hindoes en moslims in India. Hij werd in 1948 te New Delhi vermoord door een extremistische hindoe.

Zijn geboortedag wordt gevierd als Gandhi Jayanti, een dag waarop mensen van vele gezindten hun held herdenken. Bij een bescheiden monument Raj Ghat, pal aan de rivier de Yamuna in New Delhi, wordt dan zijn favoriete lied Raghupati Raghava gezongen en wordt op de ouderwetse wijze katoen gesponnen.

Een bekende uitspraak van Gandhi is:

De wereld biedt genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht.

Terug


Medeleven
troostplek.nl25-06-2019

Sterkte aan alle nabestaanden.